Επιβλέπων Καθηγητής: Στέλιος Στυλιανίδης

Ο Στέλιος Στυλιανίδης είναι Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA). Ο Δρ. Στυλιανίδης είναι ιδρυτής, επιστημονικός διευθυντής (1989-2015) και επιστημονικός σύμβουλος (από το 2016) της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ). Επίσης, στο παρελθόν έχει διατελέσει: Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (World Association for Psychosocial Rehabilitation), Εθνικός Εκπρόσωπος για την Ψυχική Υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), Διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Νταού Πεντέλης) (2000-2004), Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Πρόγραμμα “Nations for Mental Health”) και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας (1989-1997). Ο Δρ. Στυλιανίδης έχει επαγγελματική εμπειρία (κλινική, ερευνητική, εκπαιδευτική, διαχείριση) στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελβετία και στην Ελλάδα. Συνέβαλε ουσιαστικά στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στη δημιουργία και συνέχιση του κινήματος ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις σε πολιτικά, οικονομικά, ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά επίπεδα κ.ά, για την ενδυνάμωση, την εφαρμογή του μοντέλου Recovery και την προστασία των δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ο Δρ. Στυλιανίδης είναι ο Επιβλέπων Καθηγητής του Ερευνητικού Προγράμματος «Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Φροντίδας σε Άτομα με Μεταιχμιακή Διαταραχή προσωπικότητας: Δημιουργία ενός Συμπεριληπτικού Μοντέλου Κλινικής Παρέμβασης (Borderline Personality Disorder – Inclusion Model of Clinical Intervention / BPD-IMoCI)», το οποίο υλοποιείται στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής: Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου

papathanasiouΟ Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου φοίτησε –ως υπότροφος του Γαλλικού Κράτους– στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι, όπου απέκτησε το DEA στην Κοινωνιολογία της Υγείας. Στο πλαίσιο των σπουδών του στην EHESS, εργάστηκε ως μεταπτυχιακός ερευνητής στο CERMES (Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικής, Επιστημών, Υγείας, Ψυχικής Υγείας, Κοινωνίας). Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα Δημόσιας Υγείας στο Université Libre de Bruxelles (ULB) στο Βέλγιο, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας της Υγείας από το Aix-Marseille Université στη Γαλλία. Το 2005-2006 διατέλεσε Εμπειρογνώμονας-Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΣΑ) της περιόδου 2007-2013 για την Υγεία, Υπεύθυνος για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σήμερα, είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Υπότροφος του ΙΚΥ στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκπονεί έρευνα στον Τομέα Κλινικής Ψυχολογίας με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Φροντίδας σε Άτομα με Μεταιχμιακή Διαταραχή προσωπικότητας: Δημιουργία ενός Συμπεριληπτικού Μοντέλου Κλινικής Παρέμβασης (Borderline Personality Disorder – Inclusion Model of Clinical Intervention / BPD-IMoCI)». Παράλληλα, διδάσκει μαθήματα Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας και ανήκει στο συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό (Tutor – Associated Staff) του University of Central Lancashire (UCLan) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Εξωτερικός Συνεργάτης: Κωνσταντίνος Φελουκατζής

feloukatzisΟ Κωνσταντίνος Φελουκατζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 2014 πραγματοποιεί την ειδίκευσή του στην Ψυχιατρική Ενηλίκων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) και στην ψυχοθεραπεία βασισμένη στην εννόηση (MBT). Τα κλινικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επείγουσα ψυχιατρική και τη διαχείριση κρίσεων στην κοινότητα, την ανάπτυξη ενοποιημένων βιοψυχοκοινωνικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μοντέλων, με έμφαση στα σύνδρομα προσωπικότητας, και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα είναι περισσότερο ευέλικτες και καλύτερα ενσωματωμένες στην κοινότητα.

 

Ομάδα Εθελοντών Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Η Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  «Προαγωγή & Αγωγή Υγείας» του τμήματος Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Η διπλωματική της εργασία αφορά στις στάσεις των φοιτητών/τριών ψυχολογίας απέναντι στα άτομα με Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός ψυχολόγου στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην Ψυχολογία Υγείας, στη Συμβουλευτική για θέματα Προαγωγής Υγείας και στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία.

 

Θεοδοσία Πελέκη

Η Θεοδοσία Πελέκη είναι Νοσηλεύτρια με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης  στα «Νευρολογικά Νοσήματα» από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, ενώ αυτόν τον καιρό φοιτά και στο ΠΜΣ «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η διπλωματική της εργασία αφορά στις στάσεις και τις συμπεριφορές του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι σε «επιθετικούς» ασθενείς που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές. Εργάζεται ως κύρια ερευνήτρια σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι βοηθός σύνταξης τριών ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην έρευνα συμπεριφορών και νοητικών λειτουργιών ατόμων με νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, στον σχεδιασμό και αξιολόγηση παρεμβάσεων αγωγής υγείας καθώς και στην συμβουλευτική διακοπής καπνίσματος.

 

Σταυρούλα Λίλου

Η Σταυρούλα Λίλου είναι απόφοιτη της Νοσηλευτικής σχολής Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα σπουδών « Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Εργάζεται 26 χρόνια, δυο εξ αυτών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, Πειραιάς και τα υπόλοιπα στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο». Εργάστηκε 1 έτος στην Παθολογική κλινική, 17 έτη στο Αναισθησιολογικό τμήμα, 1 έτος στη Χειρουργική/ Ουρολογική, 1 έτος στη Νοσηλευτική σχολή ΕΠΑΣ Αγριάς Βόλου, 1 έτος στο Αυτοτελές τμήμα Εκπαίδευσης και Υποστήριξης του πολίτη, μισό έτος στην Βραχεία νοσηλεία, 5 χρόνια στην Ψυχιατρική και αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως αναπληρώτρια προϊσταμένη στη Χειρουργική κλινική. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στον τομέα της Νοσηλευτικής και της Ψυχολογίας της Υγείας.

 

Tech Support & Design:

Κωνσταντίνα Τσιτουρίδου

Στράτος Τάλαγκας

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων